miercuri, 15 iunie 2011

Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul!


    Cu 70 de ani în urmă, pe 22 iunie 1941, Armata Română intra în luptă alături de Germania împotriva URSS. Mareşalul Antonescu emitea, la douăzeci de minute după ora 2.00 a nopţii de 21 spre 22 iunie, "Ordinul către Armată", prin care stabilea obiectivul şi misiunea forţelor combatante româneşti în acest război. "Ostaşi, Va ordon: Treceţi Prutul!" devine astfel cea mai cunoscută comandă militară din istoria României.
      Am pierdut. Chiar dacă am schimbat taberele la 23 august 1944 şi aceeaşi Armata Română, care în 1941 avea ca misiune "desrobirea din jugul roşu al bolşevismului" a fraţilor cotropiţi, a contribuit la " zdrobirea hidrei fasciste" acest lucru nu ne-a ferit de ocupaţia bolşevică si nici nu a readus în graniţele ţării "glia străbună a Basarabilor si codrii Voievodali ai Bucovinei", aşa cum spunea Mareşalul.
      În Est, soldaţii români au ajuns la Cotul Donului, pe malul Volgăi, şi au urcat spre vârfurile înzăpezite ale Caucazului însoţind valul de foc rostogolit de germani până în adâncul stepelor ruseşti. Nu a fost un marş triumfal, ci un drum către catastrofa de la Stalingrad, continuată apoi pentru România cu dezastrul aranjamentelor de la Yalta.
      Comunismul a făcut din Războiul din Est un subiect tabu. Ofiţerii si soldaţii supravieţuitori au fost înlăturaţi, închişi sau lichidaţi pentru vina de a fi luptat împotriva URSS. Războiul a fost şters, exilat din manuale, interzis. A rămas doar în memoria veteranilor care au povestit copiilor lor.
      După 70 de ani de la decizia lui Ion Antonescu de a se alătura Operaţiunii Barbarossa putem spune ce s-a întîmplat atunci si putem discuta despre consecinţele Ordinului trimis Armatei în acea noapte.
      Controversele sunt de neînlăturat. Am fi putut face si altfel? Puteam sa evităm destinul postbelic al României? Cum? Sunt întrebări pentru viitor.
 surse: adevarul.ro,
           revista Historia, an XI, nr114      

Un comentariu: