luni, 4 iulie 2011

MARELE ZID ȚIGĂNESC - Primăria Baia Mare ridică un zid de trei metri în jurul blocului Horea 46B


China a devenit faimoasă în lume cu Marele Zid inclus printre minunile lumii antice, dar Primăria Baia Mare riscă sa se facă de minune în țara cu zidul pe care vrea sa îl ridice în jurul blocului 46B de pe strada Horea, locuit preponderent de țigani. Gardul din beton a fost soluția pe care autoritățile locale au găsit-o pentru a pune punct reclamațiilor de la oamenii care locuiesc în apropiere, dar și pentru a ascunde mizeria de ochii celor care trec pe lângă bloc. Din 29 iunie, s-a început construcția zidului ce va avea trei metri înălțime și va măsura aproape 100 de metri. El va departaja locatarii cu probleme de cei care sunt obișnuiți să respecte normele de conviețuire.

Circa 30.000 de lei se vor cheltui de la bugetul Serviciului Public de Patrimoniu din cadrul Primăriei Baia Mare pentru edificarea construcției. In circa o săptămână s-ar putea finaliza lucrarea, după cum au anunțat autoritățile locale. “Zidul va fi realizat din bolțari de beton, cu fundație și cu centura de beton deasupra, asa ca ca sa nu aibă impresia cineva ca va putea sa îl distrugă. Vom realiza un acces exclusiv din strada Electrolizei, astfel încât poate se va limita tot ceea ce înseamnă debandada”, a declarat primarul Cătălin Cherecheș.

Decizia ridicării unui zid pe lângă blocul Horea 46B i-a împărțit pe țigani în două tabere. Unii considera măsura discriminatorie, iar alții spun ca vor fi mai puține accidente.

“Noi nu suntem de acord! Da ce, suntem aici în pușcărie? Să ne condamne, câți ani o să ne dea? Dar de ce nu fac un gard mai mare, de cinci metri, ca tot acolo suntem”, a arătat Carol Varga, unul dintre locatari. Ceva mai îngăduitoare s-a dovedit Aurica Ghiulai, care a spus ca “o să fie foarte bine pentru îngrijirea copiilor, că nu o să poată merge la drum”.


Vizibil iritați de situație, o parte dintre chiriașii a început să facă mișto de inițiativa primăriei și chiar sa contribuie cu idei. “Totuși, dacă se face gardul asta mare ar fi frumos ca în colturi să pună cate patru foișoare și patru polițiști. E gard înconjurat, pușcăria a II-a... Mutăm pușcăria aici, pe strada Horea... Nu pot sa îmi dau seama de ce au luat decizia aceasta. Pur și simplu e discriminare, ca nimeni din blocul 46A nu sta niciun român. Numa țiganii și ungurii am rămas aici”, a arătat Alexandru Banta, unul dintre chiriași.

Planurile municipalității sunt oarecum apropiate de scenariile țiganilor, doar că în loc de foișor în zonă se va amenaja un post de poliție fix. Aici vor lucra polițiști locali, jandarmi, dar și câțiva membri ai comunității țigănești care sa tina sub control ordinea și liniștea publică.

sursa: http://emaramures.ro

2 comentarii: